Subklinická hypokalcémie
Subklinická hypokalcémie – náklady na postiženou krávu 125 dolarů – 4 kroky jak tomu zabránit.
"Po otelení máme docela agresivní léčebný program s vápníkem, takže nedostatky nejsou pro nás obvykle problém," říká Kerry Nobis, St. Johns, Michigan. Bylo tedy s jistým překvapením, když se Nobis rozhodl u některých krav zkontrolovat subklinickou hypokalcémii, našel ji. "Byla tu hrstka zvířat, která byla na třetí a vyšší laktaci a která měla nižší obsah vápníku, než jsem očekával. Zvláště když jsem se na ně podíval, vypadaly dobře," vzpomíná Nobis.
To, co Nobis zažil, je mnohem častější, než si většina producentů mléka uvědomuje, tvrdí Jesse Goff, profesor a veterinář, Iowa State University. "Subklinická hypokalcemie se vyskytuje u téměř poloviny všech krav během prvních 24 hodin po otelení," říká Goff. "Výsledek je, když hladina vápníku klesne pod 8 mg / dl." Přisuzuje hypokalcémii, včetně subklinického stadia, metabolické alkalóze. "Krávy jsou alkalotické v důsledku draslíku v krmivech, kterými se krmí," říká. "Alkalóza blokuje působení hormonu regulující vápník, který se nazývá paratyroidní hormon." To zhoršuje schopnost krávy přizpůsobit vápník v krvi ztracený na kolostrum a mléko na začátku laktace, “dodává.
Krávy se subklinickou hypokalcémií nevykazují tradiční známky hypokalcémie, jako je letargie, studené uši nebo neschopnost stát. Místo toho pravděpodobně konzumují méně krmiva a produkují méně mléka, což má vliv na produktivitu a zisk.
„V závislosti na tom, jak rychle se krávy zotaví, mohou subklinické hypokalcemické krávy v prvním týdnu laktace produkovat méně mléka, než co by daly za běžných podmínek,“ uvádí Donna Amaral-Phillips, Universita Kentucky Extension. Garrett Oetzel, profesor a veterinář na univerzitě ve Wisconsinu, dále uvádí, že subklinická hypokalcémie je spojena se zvýšeným rizikem metritidy a horečky po porodu. Amaral-Phillips tvrdí, že finanční ztráty způsobené subklinickou hypokalcémií činí v průměru přibližně 125 $ na postiženou krávu.
Nobisovou reakcí na zjištění subklinické hypokalcémie u některých jeho krav bylo doplnit je vápníkem na základě výsledků krevních testů stanovených přenosným přístrojem na testování vápníku v krvi Lab 004, který vyrábí japonská společnost Arkray, Inc. "Naše ošetřené krávy se uzdravily a zkušenost se znovu potvrdila, že agresivní program dostat vápník do těla krav za to stojí," říká. Nobis dodává, že většina úspěchu farmy při udržování hypokalcémie na uzdě je díky odhodlání jeho zaměstnanců.
S odvoláním na výzkum provedený Jessicou McArt, DVM, Cornell University, Goff říká, že je to přetrvávající hypokalcémie do druhého dne laktace, která nejčastěji vede k tomu, že krávy budou nakonec odvezeny na porážku. "Pokud můžete kravám odebrat pouze jeden vzorek krve, abyste mohli posoudit úspěšnost vašeho přechodného programu, rozhodl bych se odebrat vzorek krve co nejdříve po otelení, do 36 hodin" doporučuje. Důvodem jsou krávy, které jsou stále pod 8,0 mg / dl, u nichž je větší pravděpodobnost vzniku problémů, jako je metritida. "Kdybych mohl vzít dva vzorky krve, vzal bych si jeden 12 hodin po otelení a druhý 36 hodin po otelení," dodává. "Pokud váš přechodový program funguje, většina krav bude mít po 36 hodinách vyšší koncentraci vápníku v krvi než při otelení."
Pro zvážení producentů mléka nabízí Goff čtyři doporučení:
1. Snižte hladinu draslíku v potravě.
„Zaměřte se na pořízení nebo pěstování trav s nízkým obsahem draslíku pro krávy stojících na sucho tak, že se vyhnete aplikaci hnoje na pole používané k pěstování krmiva pro tyto krávy,“ doporučuje. Také sklízejte trávy, když jsou zralejší, než jste možná měli v minulosti, protože zralá krmiva obsahují méně draslíku.
2. Zvažte přidání aniontů do stravy k okyselení krav, abyste obnovili citlivost tkáně na paratyroidní hormon regulující vápník.
Goff říká, že mnoho odborníků na výživu využívá programy vyvážení dávek, které vypočítají dietní rozdíl kation-anion (DCAD). "Dieta by měla být formulována tak, aby byla v rozmezí -75 až -125 mEq / kg stravy, v závislosti na použitém zdroji aniontů," říká. Pro zajištění správného obsahu aniontů lze testovat pH moči. Goff říká, že když je pH moči stáda v průměru mezi 6,0 a 6,6 týden před otelením, je strava správná. Pod 5,5 pH máte nadměrné okyselení. "U krav se sníží příjem sušiny, aby se zabránilo překyselení," dodává. "Nad pH 7,25 dojde k malému zlepšení vápníku v krvi."
3. Další strategie, kterou Goff doporučuje, je vázat vápník po dobu nejméně 10 dnů před otelením.
"Když je kravské tělo úspěšně „podvedeno“, aby si myslelo, že má nedostatek vápníku, a začíná před otelením produkovat hormony, které zvyšují absorpci vápníku ve stravě a mechanismy resorpce vápníku v kostech," vysvětluje. "Výsledkem je, že když jsou tyto systémy regulovány, kráva se může snadno přizpůsobit nástupu laktace."
U stravovacích strategií je důležité poskytnout krávě snadno dostupný zdroj hořčíku. Důvodem jsou hypomagnesemické krávy, které budou také bojovat s homeostázou vápníku, vysvětluje Goff. Říká, že obsah hořčíku by měl být asi 0,4 %. „Myslíme si také, že fosfor by měl být udržován pod 0,3 % pro optimální homeostázu vápníku při otelení,“ dodává.
4. Další možností je poskytnout krávě snadno dostupný (rozpustný) zdroj vápníku ihned po otelení.
Perorální bolus vápníku na trhu obecně obsahují chlorid vápenatý nebo propionát, který je rychle rozpustný. Gely obsahující vápník mohou být velmi účinné, ale vyžadují více kvalifikované práce pro podání krávě. Goff říká, že podávání vápníku lze opakovat 12 až 24 hodin po otelení. Poskytování intravenózního vápníku pro vysoce rizikové krávy při otelení již není opodstatněné, říká. "Zdá se, že to zhoršuje adaptační mechanismy homeostázy vápníku, takže kráva je ve skutečnosti hypokalcemičtější ve druhém dni laktace," vysvětluje. "Subkutánní vápník může být užitečný, ale obecně vyžaduje injekci do pěti nebo více míst, aby se zabránilo sterilitě – a možná ne tak sterilitě – tvorbě abscesu. “
Ing. Vladěna Hrazdirová
(Zdroj: Dairy Herd)